LNG/LPG/CNG

LNG Kullanım Alanları?
Genel Özellikler:

LNG kullanım alanları arasında farklı farklı yerler vardır. Sıvılaştırılmış doğal gaz yapısı gereği LPG ile benzer özellikler gösterir. Bu nedenle de kullanım alanlarında da çeşitlilik görülür. Gazın içeriğinde bulunan maddeler yanıcı özellik taşır ve çeşitli alanlarda yakıt olarak kullanılır. Bunun yanında endüstriyel kullanım için de uygun olduğu alanlar vardır. Enerji ihtiyacı olan yüksek yakıt tüketimine sahip yerlerde sıkça tercih edilen LNG’nin kullanım şartları da bulunuyor. Çünkü bu şartlar ortamın güvenliği için gerekli olan önlemlerdir. Her ne kadar doğalgazdan daha güvenli bir yakıt olsa da yanma tehlikesi bulunan bir maddedir. Bu nedenle de kullanımına dikkat edilmesi ve kullanılan endüstriyel tesislerde önlemler alınması gerekiyor


LNG Nedir, Sıvılaştırılmış Doğalgaz Nedir?:
Doğalgaz ile benzer özellikler taşıyan LNG hakkında en çok sorulan sorulardan bir tanesi LNG nedir, sıvılaştırılmış doğalgaz nedir sorusu oluyor. Bu gazın en önemli özelliklerinden biri kapladığı alan ve taşınabilirliğidir. Çünkü sıvılaştırılmış doğal gaz olduğu için doğalgaza göre 1/600 oranda küçük hacim kaplayabiliyor. Bu durumda da taşınması oldukça kolay bir hal alıyor. Ayrıca gazı taşımak için özel olarak üretilen yük gemileri sayesinde de güvenli bir şekilde taşınabiliyor.
Doğalgaz direkt olarak gaz halinde bulunurken sıvılaştırılmış doğal gaz ise -162 dereceye kadar soğutularak yoğuşur ve sıvı hale geçer. Bu nedenle de ‘’sıvı doğalgaz’’ olarak adlandırılıyor. Kokusuz zehirli olmayan ve renksiz bir gaz olmasından dolayı da tüketimde gaz halinde bulunuyor.
LPG:
LPG tankları basınçlı kaplar statüsünde olup azami 115 atmosfer gaz basıncına ve dış etkenlere mukavemetli olarak imal edilir. LPG gazını emniyetli olarak muhafaza eder. Silindir ve toroidal (Simit) olmak üzere iki çeşit gaz tankı vardır. Genellikle bu tip tanklarda 3 – 4 mm kalınlığında çelik sac kullanılır. Bu saclar röntgen dikişli kaynak sistemi ile birleştirilir.LPG Tankları ECER 67 standardında olmalıdır. Ömrünü dolduran tanklar imha edilmelidir. Benzin deposu ise plastikten imal edilir. Plastik benzin deposunun kaza anında delinmesi ve yırtılması çok kolaydır. Bu nedenle LPG Tankı kaza anında daha güvenlidir

LPG Tankı üzerindeki Multivalfin görevleri şunlardır;
  • LPG Tankı üzerine bağlanmalıdır.
  • Tanka gaz dolum işlemi yapar.
  • Dolum limitini ayarlar.
  • Tankta yer alan yakıt seviyesini gösterir.
  • LPG’ Yİ motora yönlendirir.
  • Aşırı akım valfi ile aşırı akışı kontrol eder.
  • Herhangi bir nedenden dolayı, motora giden borular delinirse gaz çıkışını keserek emniyeti sağlar.
  • Maksimum yakı kapasitesi deponun toplam kapasitesinin % 80’ idir. Kalan % 20’ lik bölüm LPG buharıyla doludur. Böylece sıcaklıkta bir artışla birlikte içerdeki sıvının bütün hacmi doldurmadan genleşebilmesine imkan sağlanır. Multivalf gaz dolumunu emniyetli seviyede tutar.

    Dönüşüm yapılana araçlarda doğru bir ürün seçimi ile gerekli montaj yapıldığı zaman herhangi bir performans kaybı ya da hasar yaşanmamaktadır. Ama seçilen ürün kalitesinin de mutlaka yüksek olması gerekmektedir. Yüzde yüz müşteri memnuniyeti sağlayan ürünleri seçmeniz sizin için faydalı olacaktır. Ayrıca otogaz kullanımı sayesinde benzine göre çok daha az karbon atığı bırakılır. Bu sayede motor ve motor yağının da korunmasını sağlamaktadır.

    Çoğu hidrokarbon yakıtlara göre LPG’nin karbon-hidrojen oranı düşüktür. Dolayısıyla ürettiği birim enerji başına çok daha az karbondioksit (CO2) açığa çıkar.
  • LPG değişik oranlarda bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Karışım oranına göre farklılık gösterse de tüm diğer hidrokarbon yakıtlara (doğal gaz, benzin, dizel vs.) göre kilogram başına daha fazla enerji üretir. Kalorifik değeri yüksektir.
  • Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre, karbondioksitin (CO2) küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü, yani sera gazı etkisi 1 iken, doğalgazın ki (metan) 25, LPG’ninki 0’dır.
  • Hava kirliliği ve insan sağlığı açısından en önemli kirleticiler katı parçacıklar (PM) ve azot oksitlerdir (NOx). Avrupa Birliği ülkelerinde PM’den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına 75.000 Euro, NOx’den kaynaklananın ise 12.000 Euro olduğu hesaplanmaktadır.
  • Katı parçacıklar, oluşan hava kirliliğinin Avrupa Birliği ülkelerinde her insanın hayatını ortalama 8 ila 6 ay azalttığı tahmin edilmektedir. Ayrıca açık ateşlerin neden olduğu solunum yolları sorunlarının dünyada yılda 1,5 milyon insanın hayatına mâl olduğu tespit edilmektedir.
  • LPG’nin katı parçacıklar (PM) salınımı odun ve kömürden 25-35 defa, dizelden 10 defa, benzinden yüzde 30 daha azdır.
  • Otomotiv yakıtları arasında azot oksitler (NOx) salınımı en düşük yakıt LPG otogazdır. LPG’li bir araç kilometre başına doğal gazlı bir araca göre yüzde 50, benzinli bir araca göre yüzde 75, dizel araca göre yüzde 200 daha az NOx üretmektedir.
  • Avrupa Birliği’nde 1000 kilometre başına salınan zararlı maddelerden kaynaklanan sağlık harcamaları dikkate alındığında LPG otogaz, benzinden yüzde 70, dizelden yüzde 700 daha az sağlık harcaması sağlar.
  • CNG:
    CNG, Compressed Natural Gas (Sıkıştırılmış Doğalgaz), ulusal iletim şebekesi veya şehir içi dağıtım sisteminden gaz olarak ya da LNG terminallerinden sıvılaştırılmış doğalgaz şeklinde tedarik edilen doğalgazın, yaklaşık 200-250 bar basınç altında sıkıştırılmasıyla elde edilmektedir. CNG, kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan gaz fazında bir yakıttır.

    Yüksek basınç altında gaz fazında taşınmakta ve depolanmaktadır. Basıncının düşürülmesiyle yine gaz fazında tüketime sunulmaktadır.

    CNG Kullanım Alanları:

    Dünya’da sıkıştırılmış doğalgazın en yoğun kullanıldığı alan taşımacılık alanıdır. Akaryakıt fiyatlarının yüksek olması, oktan değerinin 120-125 oktan olması, temiz ve tam yanmanın sağlanması, yağ ile karışmaması sonucu motorun ömrünü uzatması, zamanla yakıt tüketimi artışına neden olmaması, patlama tehlikesinin (%5 -%15 Hava-Gaz karışım oranı) diğer yakıtlara oranla düşük olması CNG’ nin teşvik edilen bir yakıt olmasını sağlamıştır.

  • CNG yanma verimi 8250 kcal/m3 93%
  • WhatsApp
    ©2022 Net Enerji, Tüm hakları saklıdır.